Duurzaam omgaan met passie

Aanstaande zondag is het zover: Choicemakers Festival. Het festival voor het maken van keuzes. Met 40 verschillende workshops op het festival is keuzes maken daarmee geen overbodige vaardigheid om te bezitten. Met maatjes en bekenden als Projectyou, Inspirationshot, Durftevragen, Jan Fokke Oosterhof en Projectkompassie voelt het festival als een thuiswedstrijd. Met de kwaliteit zit het deze dag ook wel goed.

Het festival is symbolisch voor de Talent- en Passiegolf die al wat langer aan de gang is. Het is heerlijk om te zien hoeveel jongeren, starters en professionals tegenwoordig bezig zijn met vragen als ‘wat vind ik nou echt leuk om te doen’ en ‘waar ben ik nou eigenlijk heel erg goed in’.

Ons werk (onze ‘baan’) raakt meer verweven met ons leven en grenzen tussen vrije tijd en arbeid vervagen; het lijkt tot ons door te dringen dat het steeds essentiëler wordt om dan wel bezig te zijn met zaken waar we energie van krijgen. Goed-zo, we komen er dus wel, steeds meer in ieder geval.

Projectkompassie staat voor ‘Projecten als Kompas om er achter te komen wat je Passie is’. Naast dat we vaardig willen omgaan met projecten, zijn projecten uitstekend geschikt om in verschillende omgevingen, in verschillende rollen te ontdekken wat wel en wat niet goed bij iemand past. Het betekent overigens niet dat we vinden dat je altijd in je ideale omgeving moet zitten. Integendeel, soms is het erg leerzaam om op plekken te komen waar je uit je comfort-zone bent.

Als Projectkompassie hebben we 3 ‘bedrijfsonderdelen’:

  1. Het studentenprogramma; we leiden studenten op in projectmanagement en werken samen met de studenten aan hun persoonlijke ontwikkeling.
  2. De young professionals; We leiden young professionals op in projectmanagement en bieden ze aan bij onze opdrachtgevers om aan projecten te werken.
  3. Professionals; Samen met onze professionals bouwen we aan ons netwerk en begeleiden we de hiervoor genoemde groepen.

Hopelijk en waarschijnlijk zie je een natuurlijke lijn in deze onderdelen. Van jong naar oud en van onbevangen naar ervaren. Natuurlijk zit er overlap en begeleiden de studenten soms ook de professionals. Waar ik hier stil bij wil staan is de nuancering waarmee we met elke groep over passie praten, daarzitten namelijk grote verschillen in.

Voornamelijk als het over (jonge) studenten gaat, moeten we voorzichtig zijn als het om passie gaat. Wanneer weet iemand namelijk wat hij echt leuk vindt om te doen? Wanneer weet iemand wat zijn of haar passie is? Waar ligt je talent als student? Deze groep, die nog niet veel ervaring heeft met het werkende leven is vaak nog heel oriënterend bezig en moet ook vooral oriënterend bezig blijven.

Het is prachtig als je op jonge leeftijd al precies weet wat je wil, waar je talent ligt en wat je passie is, maar een te grote focus op het thema passie of talentgebruik kan ook zorgen voor een te nauwe blik. Het kan er zelfs toe leiden dat een student soms ten onrechte stopt met zijn of haar studie, gedreven door de gedachte ‘ik moet altijd doen wat ik leuk vind en dit vind ik niet leuk’.

Ik heb mijn choice gemaakt: Met passie moet je duurzaam omgaan. Tot zondag!

DSC_0399

Advertisements

One thought on “Duurzaam omgaan met passie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s