Projectdoel & projectresultaat

  1. Projectdoel: datgene wat de opdrachtgever met het project wil bereiken.
  2. Projectresultaat: het op te leveren product of de op te leveren dienst.

Voorbeeldje:

Op het Saxion draaien we een project met als doel: ‘een hogere tevredenheid onder studenten met betrekking tot het rooster’. Het projectresultaat laat zich echter zo samenvatten: ‘een aangepast (geoptimaliseerd) roosterproces’. Ik zal je besparen hoeveel deelproducten, mensen en middelen daar stiekem bij betrokken zijn.

Bij het aannemen van de opdracht mag je hier al op focussen. Wat is het doel? Wat is het doel van het project? Wat is het projectdoel? Het projectresultaat is vervolgens op meerderen manieren invulbaar. Je kunt op meerdere manieren het projectdoel bereiken. Vaak geeft een opdrachtgever in de opdrachtformulering al een projectresultaat mee.

Als recalcitrante projectmanager vraag je je natuurlijk hardop af of dat wel het juiste resultaat is om het doel te bereiken. Misschien is het hier zelfs al handig om wat gebruikers te betrekken

opdrachtgever

Haal het resultaat en het doel door elkaar en je kunt een flinke periode langer door met je project. Een projectdoel kost (meestal) namelijk veel meer tijd om te verwezenlijken. Het is een onderscheid wat met name veel belanghebbenden van je project nauwelijks maken. De discussie gaat dan over het nog (lang) niet-bereikt-zijn van het projectdoel.

Bemoei je niet teveel met het doel als projectmanager, focus je op de resultaten, dat is vaak al moeilijk genoeg.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s