verandering of ondergang!

‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.’

Een quote die de gemiddelde (verander)projectmanager toch als muziek in de oren zal klinken.

Tevens een quote die (kennelijk) ten onrechte vastgepind is als een uitspraak van Charles Darwin. Nader onderzoek (het na-lezen van 1 website) brengt aan het licht dat het de management en marketing professor Leon C. Megginson was die, n.a.v. Darwin’s ‘Origin of species’, bovenstaande conclusie trok.

Maakt dat de uitspraak minder waard? Doet deze correctie mij twijfelen aan de boodschap? Nee, niet echt. Daarvoor is de uitspraak te logisch.

Jared Diamond spreekt in zijn TedX talk over een aantal redenen voor de ondergang van beschavingen. 1 belangrijke reden daarvan is het gegeven dat de factor die een beschaving groot gemaakt heeft, ook de factor zal zijn waar de factor aan zal ondergaan.

15 Moai at Ahu Tongariki (Easter Island, Chile)

Wat mij betreft komen we daarmee al aardig dicht bij de helemaal bovenaan benoemde quote. Wat voor beschavingen geldt, geldt eveneens zo voor organisaties en ook voor de mens als team en individu.

Om te zorgen dat we soepel door onze dagen heen komen zullen we moeten veranderen naar gelang situatie en fase. Ook al betekent dat het loslaten van eigenschappen die zo belangrijk waren in het verleden.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s