Mijn festival-werk-seizoen zit er weer op. Met Kingsday, Fortarock, DefQon, Welcome To The Future en afgelopen weekend Lowlands zaten er weer leuke pittige evenementen tussen.

Voor LOC7000 doe ik nu al voor het 3e jaar het voorraadbeheer van de dranken. Het komt er op neer dat we voor, tijdens en na festivals er voor zorgen dat we precies weten wat waar staat, en dat er waar nodig drank bijkomt mocht iets op dreigen te raken. Dit alles sturen we zo centraal mogelijk aan met porto-verkeer. Vaak vanachter onze computers.

Dat klinkt misschien niet heel ingewikkeld, dat wordt het echter wel snel met 30 barren, locaties die niet backstage bereikbaar zijn, weersomstandigheden, festivalprogramma, enzovoorts.

Ik beschouw festivals als speciale projecten. Ze zijn tijdelijk, maar van terugkerende aard. Jaarlijks wordt er in no-time een klein dorp uit de grond gestampt waarbij verschillende organisaties en partijen een plekje hebben en een deeltaak uitvoeren.

Dat levert een prachtige projectmanagementstructuur op, namelijk 1 waarbij heel veel nadruk ligt op voorbereiding, hiërarchie en evaluatie. Elk detail wordt bekeken om te verbeteren en omdat het festival zich herhaald is er veel ruimte om met leerpunten aan de slag te gaan.

Scrum

Het is geen echt scrummen, maar veel van de principes zijn hetzelfde: tijdens een festival geldt het principe ‘werken aan een uitdaging tot het is opgelost of tot een belangrijkere uitdaging zich voordoet’. Omdat een festival in no-time uit de grond gestampt wordt zijn er altijd dingen die nog gedetailleerder of beter hadden kunnen zijn. Tot op het laatste moment werkt iedereen om de hele opbouw zo ver mogelijk af te krijgen.

Zijn tijdens het festival ergens de ijsblokjes op, dan brengen de runners vanuit een andere locatie zo snel mogelijk ijsblokjes. Als het ijs op is maar ergens anders ook het water, dan komen de ijsblokjes later. Als het water op is, maar er is ergens EHBO nodig, dan heeft die situatie voorrang.

Lange diensten, hard werken, weinig slapen, scherp blijven. Toewijding, focus, openheid, respect en lef.

50.000 man een vet weekend geven, dat is het allemaal waard.

LL

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s